Impozitare Câștiguri
Impozitarea câștigurilor obținute de persoanele fizice din investițiile în fondurile de investiții.
Până la data de 31.12.2022, câștigurile obținute din plasamentele în fondurile deschise de investiții sunt impozitate cu 10%. Cota unică se aplica indiferent de data achiziției sau perioada deținerii, prevederea aplicându-se doar persoanelor fizice. BT Asset Management SAI nu a reținut la sursă impozitul datorat. Sarcina declarării veniturilor obținute aparține exclusiv investitorului.
Persoane juridice:
Înregistrează în contabilitate câștigurile sau pierderile rezultate în urma vânzării unităților de fond.
Începând cu 01.01.2023, câștigurile obținute de investitorii persoane fizice din plasamentele în fondurile deschise de investiții vor fi impozitate prin reținere la sursă, astfel:
- prin aplicarea unei cote de 1% asupra fiecărui câştig din transferul titlurilor de valoare care au fost dobândite şi înstrăinate într-o perioadă mai mare de 365 de zile, inclusiv, de la data dobândirii;
- prin aplicarea unei cote de 3% asupra fiecărui câştig din transferul titlurilor de valoare care au fost dobândite şi înstrăinate într-o perioadă mai mică de 365 de zile de la data dobândirii;
Pentru stabilirea perioadei de deținere a unităților de fond răscumpărate și a încadrării acestora în una dintre cele două tranșe de impozitare se folosește metoda FIFO (primul intrat – primul ieșit), calculând numărul de zile scurse între data emisiunii unităților de fond și data anulării unităților de fond care fac obiectul tranzacției de răscumpărare.
Începând cu data de 01.01.2023 pierderile realizate din tranzacțiile de răscumpărare a unităților de fond nu se reportează, acestea reprezentând pierderi definitive ale investitorului, indiferent de data la care au fost înregistrate.
În situația în care contribuabilii persoane fizice obțin venituri cumulate anuale din mai multe surse: investiții, activități independente, profesii liberale, chirii, etc mai mari decât plafonul stabilit prin Codul Fiscal, contribuabilii datorează și contribuția la asigurările sociale de sănătate (CASS), conform prevederilor legale aplicabile. Excepțiile de la plata contribuției la asigurările sociale de sănătate se regăsesc în cadrul legal specific, în vigoare.